Több száz éve jógáznak az emberek. Mára már szinte divat is lett, ezer ág közül választhatunk. Általában, amikor egy jógázóra gondolunk, akkor egy egészséges, jó testfelépítésű, ügyes ember jut eszünkbe. Továbbá a jóga szó hallatán, mindig egy nyakatekert póz jut eszünkben, holott a jóga sokkal több pózok felvételénél. Több területe van, értem ezalatt a légzést, a meditációt, a relaxációt és sorolhatnám még. Mára már, tudjuk, hogy a jóga nem csak a „tökéletes” embereknek való mozgásforma, nem csak prevencióra jó, hanem több területen is helytálló, segítő eszköz tud lenni.

A jógairányzatok specializálódtak életkorra:
– babajóga – kisbabás-nagybabás
– gyermekjóga – bölcsi-ovi-suli
– tini jóga – külön fiúknak és külön lányoknak
– felnőtt jóga – millió variációban
– seniorjóga – időseknek

A jógairányzatok legnagyobb választékát felnőtt jóga terén figyelhetjük meg. Itt az elnevezés sok mindent elárul. Van, hogy arról nevezik el, akiknek való, van, hogy arról, aki kitalálta, vagy a gyakorlás módjáról, minőségéről és még sorolhatnám.
Felnőtt jóga irányzatokból csak egy pár példa:
– Kismamajóga flow
– Iyengar jóga
– Hot jóga
– Himalája jóga
– Iroda jóga
– Yin jóga
– Női jóga
– nagyon sokat sorolhatnék, de most nem ez a fő témája ennek a cikknek.

Az elmúlt időszakban, szerencsére sokan számolnak be arról, hogy esetlegesen ha bármiféle probléma, hiányosság, másság, sérülés, fogyatékosság áll fenn, akkor is jó segítő eszköz tud lenni a jóga és annak is bizonyos területei. Gondolok itt légzőgyakorlatokra, relaxációs technikákra, könnyített pózokra, páros pózokra, segítő eszközök alkalmazásra a jógapózokban (pl.: tibeti tál, heveder, jógatégla).

A helyes légzés megtanítása és alkalmazása, nyugalmat tud hozni. Pánikroham esetén például a légzés meghosszabbításával, elcsendesítésével, és a szájon át történő hosszú kilégzéssel. Ez a módszer, klienseim elmondás alapján, már sok esetben segített, életkortól, betegségtől függetlenül.

Tudjuk, hogy amikor a családban egy sérült gyermek születik, ott a szülőknek is nagy támogatásra van szükségük, hogy ezt a kihívással teli folyamatot meg tudják tartani. Sok szülő számol be arról, hogy neki a jóga adott erőt hogy túlélje, megélje, hogy felfogja, elfogadja és kicsit töltődni tudjon.

Jómagam sok esetben jógázhattam együtt hónapokon át Down-szindrómás gyerekekkel, amely igazán különleges élmény volt számomra. Egész órán mosolyogtunk és élveztük a mozgás adta szabadságot. Szinte szárnyalva lett vége az órának, sok-sok öleléssel.

Halmozottan fogyatékos gyerekekkel is régóta jógáznak a világon az emberek. Nyitott gyógypedagógusok, rehabilitációs szakemberek, akik maguk is jógáznak, vagy maguk a szülők, akik jógáztak, hazavitték a gyermekükhöz a jógát és elkezdték jógáztatni a sérült gyermeküket. Mind arról számolnak be, hogy ezek az érzékeny percek, nem csak a testnek de a léleknek is felszabadítóak.

Bármilyen betegség után a felgyógyulást támogatva gyógytornát javasolnak az orvosok. Sok gyógytornász nyit a jóga felé és egészíti szaktudását a jóga eszköztárával. Fizikai sérülésekből vagy akár komolyabb, stroke által keletkezett állapotból is egy plusz segítség lehet a jóga technikája.

Fejlődik a tudomány, és sok országban kutatják tudományos szinten a jóga hatásmechanizmusait. Mindannyin várjuk lelkesen az eredményeket. 
Nekem egyelőre a jelen pillanat marad bizonyosságnak, hogy jóga óra közben és után amit látok ez ember, emberek arcán, legyen akár egészéges akár nem akár fiatal akár idősebb, akár várandós, akár elhízott. Hogy mit? Nyugalmat, szárnyalás, fellélegzést, sóhajt, elcsendesedést, boldogságot, lazaságot, kedvességet, érzelmek kifejezését, amely lehet felszabadító könnyekben távoznak.

Egyszóval jógázni jó!


Csíki Mariann
gyógypedagógiai asszisztens
mentálhigiénés segítő szakember
óvodapedagógus
mozgásfejlesztő gyermekjóga-oktató
jogamoka.hu